Historiek

Roots
De roots van zvv Cercle Brugge zijn groen-zwart getint. Het zijn immers enkele jongere spelers van KSV Cercle Brugge die aan de basis liggen van de creatie van de vereniging.

Tornooiploeg
Onder impuls van Nic Van Belle werd onder de naam "The Giants" tijdens de dode voetbalperiode deel genomen aan tornooien in binnen- en buitenland.
Het pronkstuk van de groep was zelf inrichten van het internationaal zaalvoetbaltornooi "De Goedendag" dat jaarlijks, gespreid over meerdere dagen, vanaf 1985 in de sporthallen van het domein "de Groene Poort" georganiseerd werd. Publiektrekkers daarbij waren herhaaldelijk de nationale militaire ploeg van Nederland en Jong Ajax met onder meer de jonge goudhaantjes Arnold en Gerrie Mühren.

Van tornooien naar competitie
Stilaan groeide de idee bij de vriendengroep (Jean-Pierre en Franky Bocher, Nico Devriese, Philip Heinkens, Jacques Flockman, Luc Maenhout, Wim Maes, Filip Mouton, Marnix Roels, Ronny Schotte, Ivan Vanderhaegen, Nic Van Belle, Filip Verriest, Dany Verzeele en Martin Willems) om als ploeg aan te treden in competitieverband.

Competitie
In het begin gebeurde dat onder de vleugels van Petra Boys van de familie Bocher, maar vanaf het seizoen 1988/1989 zelfstandig onder de naam zvv CODEP Brugge bij de Belgische Zaalvoetbalbond (BZVB) in het provinciaal West-Vlaams kampioenschap. Daarbij werden constant mooie prestaties geleverd. Zo won de ploeg na afloop van de seizoenen 1989/1990 en 1990/1991 als winnaar van de Beker van West-Vlaanderen telkens de Supercup (wedstrijd tussen de bekerwinnaar en de kampioen van West-Vlaanderen).
Met het opstarten van het futsal binnen de Kon. Belgische Voetbalbond (KBVB) werd in de zomer 1998 de overstap gemaakt naar het nationaal zaalvoetbal. Invoering van het licentiesysteem was echter een te dure aangelegenheid en betekende na afloop van het seizoen 2005/2006 een terugkeer naar de Vlaamse Zaalvoetbalbond (VZVB).
Sindsdien verdedigt zvv Cercle zijn groenzwarte kleuren in het Vlaams kampioenschap, de schakel tussen het nationaal en provinciaal kampioenschap.

De GIANTS

De (oud)spelers van KSV Cercle Brugge vormden samen de gelegenheidsploeg De GIANTS die met zijn vele gerenomeerde internationale zaalvoetbaltornooien aan de basis lag van het huidige ZVV CERCLE. Op de foto staan staand vlnr de spelers Luc Maenhout, doelman Dany Verzeele, Ronny Schotte en Filip Messens, en gehurkt Ivan Vanderhaegen, Dominique Mille en kapitein Nic Van Belle. Staand tweede van links is Remi Haerinck, toenmalig schepen voor Sport voor de PVV in Knokke-Heist.

zvc CODEP

Onder de naam CODEP vormden de gewezen spelers van KSV Cercle een volwassen zaalvoetbaploeg en namen ze als een zelfstandige verening deel aan de provinciale competities, zowel kampioenschappen als bekertreffens.

Tijdens het seizoen 1989/1990 betwistte CODEP BRUGGE in sporthal De Strommeeuw te Knokke de finale van de Beker van West-Vlaanderen en won overtuigend met 2 - 5 (en niet 1-3 zoals het krantenartikel in het Brugsch Handelsblad verkeerd aangeeft) van de Corona Brugge: een vlug succes en een bekroning voor een recent opgerichte zaalvoetbalvereniging.

ZVV CERCLE

Overeenkomst met KSV Cercle

Op 20 mei 1997 kreeg de vereniging, na enig onderhandelen met ondermeer Georges Inghelbrecht, toenmalig Cerclebestuurder en lid van het Uitvoerend Comité van de KBVB, het akkoord van de Raad van Bestuur van KSV Cercle Brugge om als zelfstandige zaalvoetbalvereniging door het leven te mogen gaan onder de naam van zaalvoetbalvereniging zvv Cercle Brugge. Tevens werd toelating gegeven om het logo van Cercle te mogen dragen. Tot op vandaag is zvv Cercle fier dit nog steeds te mogen doen en vindt het een eer om de groenzwarte kleuren te mogen verdedigen en waardig te laten dragen door zijn spelers.

ERFGOEDBEHEER

zvv Cercle is ingegaan op de vraag van de stedelijke sportdienst en de Erfgoedcel Brugge om, samen met enkele andere sportverenigingen, van start te gaan aan het beheer van het erfgoed van de verenigingen.
In het kader van de Dag van de Brugse Sportverenigingen in september 2016 werd in het voormalige politiegebouw in de Hauwerstraat een pop-up tentoonstelling opgesteld waaraan ZVV Cercle zijn medewerking verleende. Hieronder een beeld van de toelichtingen bij het ontstaan van de vereniging en een beeld van de foto's van de Giants (de voorlopers van zvv Cercle) die met de organisatie van het internationaal tornooi "De Goedendag" meerdere successen boekten.