"Green Devils" net geen finalewinnaar

Op zaterdagnamiddag 6 juni 2015 was het de grote dag voor de "Green Devils" van ZVV Cercle. De ploeg van sponsor Mario Baert en onder leiding van trainer Jurgen Vanderhaegen mocht er als vertegenwoordiger van de Vlaamse Zaalvoetbalbond (VZVB) de strijd aangaan met EF Sainte-Odile Dour, de vertegenwoordiger van de Ligue Francophone de Footvall en Salle (LFFS), de Waalse deelfederatie van de Belg. Zaalvoetbalbond (BZVB). Inzet: de titel van Nationaal kampioen voor duiveltjes.

Met een volle supportersbus werd de verplaatsing naar het Eurovolleycenter te Vilvoorde gemaakt. Dank zij Marleen De Groote kon iedereen voorzien worden van een unieke supporterssjaal en in afwachting van de wedstrijd kregen de spelertjes een (voetbal)film ter ontspanning aangeboden. Alles getuigde van een perfecte voorbereiding en organisatie.

Tegenstander EF Sainte-Odile Dour had zich geplaatst voor deze finale door in een minicompetitie het Waals-Brabantse Waremme AC, de Brusselse ploeg Anneessens 25 Bruxelles, het Luxenburgse Le Gaumais Sint-Léger en de Naamse vertegenwoordiger Les Amis d'Honnay achter zich te laten. Pikant detail: de Henegouwers wonnen al hun wedstrijden! Groenzwart was dus verwittigd.

De wedstrijd, in tegenstelling met de voor de Green Devils gebruikelijke bal nr 4 gespeeld met een bal van formaat nr 3, werd geleid door een arbitraal duo. Er werd onmiddellijk gestart in vijfde versnelling. De ene aanval volgde de andere op. Waar Dour het balbezit voor zijn rekening nam, waren het de Green Devils die de gevaarlijkste acties ondernamen. Tot vijf maal toe kreeg Jelle Van Loocke op counter de kans om groenzwart op voorsprong te trappen. De paal en de Waalse doelman verhinderden om beurt dat Jelle de openingstreffer kon scoren. Organisatorisch zat het bij de Cercleploeg goed ineen: Sophiane Gellinck hield achterin alles goed gesloten en Jelle Van Loocke was een ware gesel voor de Dourse verdediging. Maar de Henegouwers lieten zich ook niet onbetuigd. En na enkele waarschuwingsschoten was het in de 17de minuut was het prijs. De Cercleverdediging werd uitgespeeld en keeper Rune Bertrem had geen verhaal tegen het staalharde shot. In het slot van de eerste helft was er zelfs nog een uitstekende parade van Rune nodig om de 0 - 2 te verhinderen.

De tweede helft was omzeggens een kopie van de eerste helft. Het spel werd aan de hoogste versnelling gebracht. Dour leek te zullen doorgaan op het elan van de eerste helft en voerde gestaag de druk op. Dit resulteerde al snel in twee doelrijpe mogelijkheden. Het eerste shot scheerde net boven de lat buiten, het tweede zoefde nipt naast de paal buiten. "Wie zijn kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op zijn neus" luidt de volkswijsheid. En jawel, op de 7de minuut was de aanwezige Cerclefamilie het delirium nabij wanneer Kiano Baert de gelijkmaker onhoudbaar voorbij de Dour-doelman knalt: 1 - 1 en we beginnen opnieuw. Dour leek niet van slag en bestookte onmiddellijk opnieuw het groenzwarte doel. maar Rune gaf geen krimp en neutraliseerde de doelrijpe kansen in een ware "Werner-stijl". In de 14de minuut was er nog een mooi uitgespeelde Brugse actie met Maxim Cornelis, maar Senne Vanderhaegen kon net niet succesvol besluiten. In het slot van de tweede helft leek een vrije trap voor een ingebeelde fout nog roet in het eten te gooien. Gelukkig caprioleerde de bal via de lat en Rune terug het speelveld in. Gerechtigheid was daarmee geschied.

Twee bijkomende verlengingen van vijf minuten elk zouden uitmaken wie er met de felbegeerde nationale titel naar huis mogen terugkeren. Bij de start van de eerste verlenging leken de Green Devils door hun beste krachten te zitten. Gelukkig konden ze teren op een stevig georganiseerde verdediging en sluitstuk Rune. Dour probeerde alles om de Brugse muur te slopen. Zelfs het betere theaterwerk was hen niet vreemd. maar niets kon baten. Ook tijdens de tweede verlenging bleef Dour aandringen. ZVV leek zich waarlijk naar het laatste fluitsignaal te slepen. Iedereen hoopte weliswaar stiekem op een verlossende uitbraak en het nodige doelpunt om zo de titel en de beker naar Brugge mee te brengen.  Even leek de wens nog uit te komen toen Sophiane op twee minuten van het einde kon doorzetten en Senne met een mooie steekbal Jelle een uitgelezen kans op scoren bood. Jelle kon de bal net niet binnen tikken en zag deze nipt langs de verkeerde kant van de doelpaal over de doellijn rollen. In de slotminuut gebeurde dan het onvermijdelijke. Dour kon op de counter de 1 - 2 op het bord zetten. Meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Wanneer het laatste fluitsignaal door de hall weerklonk was het eindverdict bij alle aanwezigen unaniem: een spannende en ongeziene wedstrijd met bij momenten duivels virtuoos spel maar met Dour een tegenstander die een tikkeltje beter was en dan ook verdiend de finalewedstrijd gewonne heeft. Met de beoordeling van Mario Baert dat we "toppertjes" gezien hadden, mochten de Green Fevils met geheven hoofd en een medaille rijker onder daverend applaus de kleedkamer opzoeken.

Ploegsamenstelling: doelman Rune Bertrem en de spelers Kiano Baert, Maxim Cornelis, Sophiane Gellinck, Nicolas Tocco, Jelle Van Loocke, kapitein Senne Vanderhaegen en Senne Willems

De ploeg "GREEN DEVILS", ook broederlijk verenigd met hun tegenstanders uit Dour

DE ERERONDE