Finale Vlaams kamp. 2015/2016

Vlaamse ligafinale: Kras Antwerpen - zvv Green Devils Cercle Brugge: 9 - 1

GREEN DEVILS Vlaams vicekampioen bij de preminiemen.
Als kampioen van de regio West mochten de "Green Devils" van zvv Cercle op zondagnamiddag 24 april om 15u aantreden tegen Kras Antwerpen, kampioen bij de preminiemen in de andere regio. De confrontatie werd enigszins vertekend door de concurrentie van het veldvoetbal. De combinatie veldvoetbal-zaalvoetbal is nog steeds gebruikelijk en beide activiteiten vallen vaak samen waarvan voornamelijke het zaalvoetbal het slachtoffer. Kras Antwerpen was hiervan niet het slachtoffer, de Green Devils des te meer. 's Morgens hadden de spelertjes nog verwoed met KSV Cercle gestreden om de overwinning in Tubeke (Tubize). Dat onze spelertjes enigszins door hun beste krachten heen zaten en last kregen van kramp en vermoeidheid was dan ook niet vreemd. Tot overmaat van ramp blesseerde een spelertje zich op zaterdag en was er een ander buiten strijd waardoor het ploegpotentieel terugviel van 8 naar 6 spelers.
Na tien minuten spel zag mentor Mario Baert al dat het eigenlijk al over was voor de “Green Devils”. Aan de rust wezen de bordjes al 8-0. Net voordat het achtste doelpunt viel arriveerden de scholierenploeg met zijn supporters en dat zou een kentering brengen in de wedstrijd.
Met de aanmoedigingen van die schare geestesgenoten vonden de Green Devils opnieuw de moed en kracht om er tijdens de resterende twintig minuten nog het beste van te maken. De tweede helft onderging een ware metamorfose. Antwerpen bleef fanatiek aanvallen, maar de groenzwarte eerstejaars preminiemen hielden goed stand tegen hun een jaar oudere opponenten. Ze slaagden er zelfs in enkele keren gevaarlijk tegen te prikken, wat hen gedurende de eerste helft niet lukte. Ze slaagden erin zelfs het eerste doelpunt van die speelhelft aan te tekenen na een mooie combinatie tussen kapitein Senne Vanderhaegen, koelbloedig afgerond door Kiano Baert. De Antwerpse spelers bleken hierdoor precies gestoken door een wesp en begonnen op een onbegrijpelijke wijze gefrustreerd te spelen. In die mate dat bij die toch comfortabele 8-1 voorsprong de doorgebroken Senne met beide voeten getackeld en onderuit werd gehaald. De Cercle-kapitein diende van het terrein gedragen en haalde het einde van de partij niet meer. Die onsportieve en ongeoordloofde tussenkomst verdiende donkerrood. Dat de 11-jarige voor zijn tussenkomst nog getracteerd werd op een ondersteunend en lovend applausje van zijn coach deed bij iedere Cerclesupporter zijn broek afzakken, zowel bij de mannen als de vrouwen. Een ziedende coach Jurgen Vanderhaegen diende zelfs door zijn afgevaardigden in toom te worden gehouden. Even later moest ook Lander Loeys na een heftige botsing naar de kant gehaald worden. Eventjes werd gevreesd voor hyperventilatie of misschien erger, maar na de wedstrijd kwam alles weer in de goede plooi. Met nog een minuut te spelen, was Cercle zo opeens gereduceerd tot vier man. De spelleider floot de wedstrijd wijselijk af, meteen zijn beste moment van de match.
In tegenstelling tot de eerste helft kon Kras Antwerpen tijdens de tweede helft slechts eenmaal scoren. De Antwerpse ploeg was zonder meer de sterkste van beide finalisten, maar de ingesteldheid van de Krasspelers en -begeleiders deed bij vele aanwezigen meer dan eens de wenkbrauwen fronsen. Kras kon ook op een andere manier Vlaams kampioen worden, maar misschien ligt dit niet in de eigenheid van die formatie. (IvdH)
De Green Devils speelden met doelman Rune Bertrem en de spelers Kiano Baert, Lander Loeys, Nicolas Tocco, Jelle Van Loocke en kapitein Senne Vanderhaegen.
Ze werden begeleid door mentor Mario Baert, coach Jurgen Vanderhaegen, de afgevaardigden Dominique Bertrem en Mario Tocco en verzorger Noël Lekens.